zondag 11 maart 2012

CPC-loop 2012: to PR or not to PR?

100+ x bekeken:
Prachtig weer met de CPC-loop vandaag. Ik had er heel veel zin in na mijn rustweek en ik voelde me goed. Ik wilde gaan knallen, maar had wel in mijn achterhoofd om heel te blijven. Ik zou niet ten koste van alles een pr willen gaan lopen.

Ik zag Tom (http://www.dutchroadrunners.nl/profile/TomGlimmerveen) in het startvak 'geel' staan. We kenden elkaar alleen van de digitale wereld, dus nu even een handje gegeven. We stonden direct achter de prominenten (veel Afrikanen) en gingen hard weg na het startschot.

Ik miste de km-aanduidingen van de eerste 2 km, dus pas bij 3 km zag ik de snelheid. Ik kwam door in 11:02 (3:41 min/km). Man, wat was dat hard, harder dan ik ooit gelopen heb. Lekker doorhalen dan maar. Het ging lekker en ik wist ook wel dat het hard was, waarschijnlijk te hard.... Maar wie weet was dit de vorm van het jaar of deed de bietensap wonderen ( http://www.dutchroadrunners.nl/forum/topics/bietensap).


Ralph Apeldoorn (http://www.dutchroadrunners.nl/profile/RalphApeldoorn) stond op het 5 km-punt aan te moedigen. Hij deed zelf niet mee met de CPC om even op adem te komen van zijn knappe prestatie van de woensdag ervoor (Nederlands kampioen gemeenteambtenaren 12 km).
Op de 5 km kwam ik door in 18:38 (3:44 min/km), nieuw PR. Mijn pr op de 5 km was 19:10 en dat was een 5 km-wedstrijd en GEEN halve marathon... Dus oeps, waar ben ik mee bezig? Minuten van mijn pr af op de halve of ben ik bezig me op te blazen? We zullen het zien. Het begint op het laatste te lijken. De volgende 5 km gaat in 20:03 (4:01 min/km), dat verval is veel te groot. Dus toch te snel gestart. Wel een evenaring van mijn pr op de 10 km met 38:41.

Daarna werd het vechten, het soepele lopen was over en de tijden per km gingen boven de 4 min/km.Tussen 13 en 14 probeerde ik nog aan te zetten en lukte het me zowaar er nog een 3:58 uit te persen, maar dat moest ik de km erna meteen bezuren.Het liep nu wel erg hard op. Doorkomst 15 km was 59:22. Dat is op zich niet verkeerd als je van plan bent < 1:24:24 te gaan lopen. Het probleem was alleen dat de laatste 5 km in 20:41 ging (4:08 min/km). Dat tempo moest ik de laatste 6 km vasthouden om een pr te lopen. Bij het 19 km punt merkte ik dat het tempo nog iets verder was teruggevallen en had ik nog 10 seconden 'speelruimte' om 1:24:24 te halen. De laatste 2 km moest ik dus 4:05 min/km lopen. Dat zou me kunnen lukken als ik zou aanzetten en me helemaal leeg zou gaan lopen. Ik had echter de woorden van Ralph en Ingrid in mijn hoofd die me vooraf hadden gewaarschuwd om HEEL te blijven. En ik besloot in plaats van aan te zetten, de rem erop te gooien. Dat is niet mijn natuurlijke neiging, maar de lokroep van de marathon was te groot om het hier te gaan forceren. Jeetje, ben ik bezig om wijs te worden?

Ik zette de knop om en ben de laatste 2 km intens gaan genieten van het publiek. Ik liep een rustig tempo van iets van 4:45 min/km, lekker op mijn gemak. De laatste 500 meter was een feest, ik moedigde het publiek aan, begon te klappen en te zwaaien (heb ik dat echt gedaan?) en ze werden helemaal gek langs de kant. Joelen en klappen op de tribunes, the speaker pakte het ook op en zweepte het publiek verder op. GEWELDIG GENOTEN!!

Eindtijd 1:25:40, geen slechte tijd, maar wel ruim een minuut boven mijn pr (en ik was vooraf van plan een pr te lopen). En toch een heel goed gevoel aan mijn besluit overgehouden (en ook nog flink pr op de 5 km als bonusje). En weer wijzer geworden dat snel starten geen snelle eindtijd betekent. Laat ik op de marathon maar niet zo gek gaan doen...

Op de terugweg in de trein nog een hele interessante man ontmoet.Hij had pas het NR op de 20 km bij de categorie 70-plus gehaald! Hij gaf me aan wat het allerbelangrijkste was, dat hij in zijn 'loopbaan' had geleerd: HEEL BLIJVEN!
Startnummer 3423
NaamErik Langeveld
WoonplaatsDEM
AfstandABN AMRO Halve Marathon
CategorieM40
Totaal plaats355 / 7695
Categorie plaats43
Snelheid14,776 km/uur
5 kilometer18:38 (18:38)
10 kilometer38:41 (20:03)
15 kilometer59:22 (20:41)
20 kilometer1:20:31 (21:09)
Bruto tijd1:25:44
Netto tijd1:25:40


FotoPersoonlijke foto / video
Uw relatieve finishpositie in het totale deelnemersveld van de ABN AMRO Halve Marathon:


8 opmerkingen:

 1. Het is een mooi uitslag en tijd, niks mis mee.Maar zoals je al schreef, het verloop is echt niet goed en een behoorlijk verval.Niet goed bij een marathon en laat het echt een les wezen want anders gaat het echt weer anders dan gedacht...Ik ga ervan uit dat je weet wat je moet doen tijdens de marathon...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes gedaan Erik, gelukkig niet helemaal leeg gelopen. Dan kan je deze week de training normaal oppakken en hoef je geen week bij te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel of geen verloop, er zijn er maar weinig die het je nadoen!
  Klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Rinus, jee wat klink je streng :-) (maar idd verloop marathon beter in de gaten houden);
  @ Ralph: ja en bedankt voor de waarschuwing vooraf (dat hielp wel);
  @ Jeroen: er zaten er nog 354 voor me hoor :-). Maar er waren idd 'iets meer' later binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Peter aardenburg13 maart 2012 om 11:50

  van 15 tot 20 km een gem 4.13 de km, maar gelukkig niet helemaal leeggelopen.
  Zo zie je wel als je te hard begint je tijden ook bij 15 km al snel oplopen.
  De marathon begint pas na de dertigste km.
  DUS NOG EEN KEER,
  "TE HARD STARTEN IS FATAAL"
  Ik ga je niet meer waarschuwen, want daar heb je een heel goede coach voor. Mijn idee is, dat 3uur tien mogelijk moet zijn, maar dan moet wel alles meezitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank Peter, ik waardeer je betrokkenheid. Soms moet je iets meerdere keren ervaren of horen, voor het kwartje valt. Dus blijf waarschuwen hoor :-)
  Ik heb heel goed tussen de oren geknoopt (zeker na de ervaring van afgelopen zondag) dat een goede opbouw van de race essentieel is, en dat geldt zeker voor de marathon. Nu de uitvoering nog... (en af en toe probeer je wel eens iets uit, zoals afgelopen zondag. Maar dat ga ik NIET doen in R'dam)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Erik,

  Je hebt het waarschijnlijk al meerdere keren gehoord, maar toch ook nog een keer uit mijn mond dan: je bent te hard gestart. ;-)
  Denk aan de wedstrijd waarin je je PR liep in Krommenie.
  4 x 19 min (per 5 km) levert je bijvoorbeeld een mooie tijd op net boven of onder de 1:20.
  Maar ja, dat is de theorie.

  Groetjes,
  Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi Cees,

  Kijk, 1:20 op de halve ...., dat is een leuk lokkertje voor de toekomst :-). Misschien wordt het onderdeel van mijn doelstellingen 2013? Maar eerst maar even focussen op de hele. Daar ga ik slow starten (kan ik dat?)

  ciao, Erik

  BeantwoordenVerwijderen