zondag 29 september 2013

Zilveren Kruis Achmealoop @ MT

Voor de eerste keer meegedaan met de Zilveren kruis Achmealoop. In dit stadium van de marathonvoorbereiding leek me een maximale halve marathon niet verstandig. Ik had in mijn hoofd om de loop op marathontempo te doen tussen 4:16 (marathon van 3 uur) en 4:23 min/km (marathon in 3:05). Dit keer even afgestemd met mijn trainer na het debacle van de Damloop.

De wedstrijd begon om 11 uur had ik gelezen, dus op tijd naar Haarlem. Ik had al wat drukte verwacht bij het ophalen van de startnummers, maar nobody. Nou, dan hadden ze echt niet vooraf zo voor de drukte hoeven te waarschuwen en dat je tijdig je startnummer moest ophalen. Ik open mijn envelop; startnummer met mooi rond getal: 60.

Ik lees ook maar even de brief die erbij zit en NEE! Ik heb me blijkbaar toch vergist of het verward met een andere loop, want de starttijd is pas om 13:30 in plaats van 11 uur. 'Even' wachten tot de start!!

(beter dan andersom, haha)

Intussen wordt het flink warm en met de windkracht 5 van vandaag vraag ik me af hoe makkelijk het zal zijn. Wellicht dat de 2e helft wat langzamer moet gaan als we pal de Oostenwind tegen krijgen.

Bij de start rustig weg. Mijn Polar geeft in het begin wat onzinnige uitslagen over de snelheid, dus puur op gevoel lopen. Lekker het ritme zoeken en onafhankelijk van de medelopers het eigen ritme opzoeken. De hartslag blijft lekker laag de eerste km´s en het tempo zit rond de 4:15 à 4:20 min/km schat ik in. Door de ontregelde Polar de eerste km kom ik op mijn Polar steeds wat eerder (200 à 300 meter) op de km's dan de km-aanduidingen in de wedstrijd. De 10 km ging in 43:06 (volgens de wedstrijd), tempo van 4:19 min/km. Prima, mooi op schema. Hartslag op dat moment slechts 157, keurig.

Langzamerhand begin ik ook lopers in te halen. Ik loop vrij constant en ik denk dat de andere lopers wat sneller gestart zijn. Elke km haal ik er 1 à 2 in. Bij 13 km komt het stuk voorbij het circuit van Zandvoort, waarbij de wind pal tegen is. En om het feest compleet te maken komt er een heel lang stuk vals plat omhoog. Ik besluit om mijn inspanning constant te houden. Hierdoor valt het tempo wel licht terug, maar ik zie aan andere lopers dat zij er meer moeite mee hebben. Ik haal er weer een paar in. Vanaf 17 km weer iets meer beschut en ik loop ontspannen. Ik zie achteraf dat mijn hartslag nog steeds niet zo hoog is (162). Zelfs tijd om wat met het publiek te dollen.

Ik vind het trouwens een erg leuk parcours. Geen parcours om een toptijd te lopen met al de heuveltjes, maar wel mooi zo door de duinen en ook een vriendelijk publiek.
Eindtijd was 1:30:46, tempo van 4:18 min/km en daarmee de eerste en tweede helft heel constant gelopen.
Ik ben dik tevreden hoe het ging en even een vergelijking met de Damloop van vorige week:


ZKA-loop
DamloopAfstand
21,1
16,1
Tijd
1:30:46
1:11:00
Tempo
4:18 min/km
4:25 min/km
GHS
157
165

Dus met een lagere gemiddelde hartslag een sneller tempo lopen over een langere afstand. Wel duidelijk dat de Damloop een 'off-day' was. Ging vandaag dus weer een stuk beter.

En een leuke bijkomstigheid was dat ik met startnummer 60, 60e ben geworden.

Polar: Zilveren Kruis Achmealoop

Video Zilveren Kruis Achmealoop

3 opmerkingen:

 1. Tuurlijk was die Damloop een off day: ver onder jouw niveau!
  Zulke dagen horen er nu eenmaal ook bij.
  Wel zo fijn om de wedstrijd nu ontspannen uit te kunnen lopen. Geeft de burger moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Topwedstrijd! Nu niet meer te veel doen richting de marathon!

  Met veel wind, deze tijd en deze hartslag (tov Damloop)is de vorm echt goed gebleken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Johan: een halve marathon ontspannen lopen is weer eens een nieuwe ervaring :-)
  @ 'Anoniem': Volgende week wordt nog een volwaardige week met nog redelijk wat inspanning, waaronder een 30 km LSD. Daarna afbouwen/taperen.

  BeantwoordenVerwijderen