dinsdag 1 oktober 2013

Marathonschema Amsterdam: week 14

50+ x bekeken:

De laatste piekweek. Het is voorbij gevlogen mag ik wel zeggen. Deze week nog flink wat omvang maken en dan 2 weken 'taperen'.

Maandag: rustdag

Dinsdag: 5 x 2.000
Mooi begin van de week, een baantraining met een flinke omvang. Lekker soepel kunnen lopen in een stevig, maar niet te hard tempo. De 2 km's gingen tussen de 8:05 en 8:10. Tussendoor 5 minuten rust.

Polar: 5 x 2.000, afstand 20,7 km.

Woensdag: 17 x 200
Gisteren en morgen een lange training. Vandaag even een 'tussendoortje'. Op het fietspad voor mijn deur 200jes heen en weer gelopen. Beetje saai, maar wel met goede verlichting en goed wegdek. Op souplesse in gem. 41 seconden, met 200 meter herstel.

Polar: 17 x 200, afstand 8,9 km.

Donderdag: 8 x 1.000
Beetje te warm gekleed met een lange broek op de baan. Verkeerd ingeschat, want veel warmer dan gedacht. Programma was 8 x 1.000 met 200 meter herstel. We zouden op 4:05 per km weg gaan. Ik liep hem aardig rond dat niveau, Marco en Frank steeds net wat sneller. Lekker in mijn eigen ritme blijven lopen, een paar meter achter hen aan.

Polar: 8 x 1.000, afstand 18,5 km.

Vrijdag: 13 k rustig
Voelde me vandaag een beetje slapjes en ik had eigenlijk geen zin om te lopen. De marathonmoeheid begint een beetje toe te slaan?

Toch maar gegaan en ik was van plan een wisselduurloop van 15 km te lopen. Ik merkte al snel dat ik niet lekker in mijn ritme kwam. Toevallig kwam ik Marco nog even tegen in de duinen en ik liep een klein stukje met hem op, maar dat was voor vanavond veel te snel. Ik schakelde weer snel over op een lager tempo. Een tijd later kwam het avondeten eruit. Misschien toch een soort virusje opgelopen. Bekend verschijnsel dat door de intensieve marathontraining de weerstand tijdelijk wat minder kan zijn. Ik voelde me de hele dag al slap. Had waarschijnlijk gewoon beter thuis kunnen blijven. Van de week had mijn trainer het belang aangegeven om nog een flinke omvang te lopen deze week, dus daar naar geluisterd... Tja, dit zal hij ook niet bedoeld hebben, dus volgende keer toch weer beter naar het lijf luisteren! Die heeft altijd gelijk.
Heel rustig naar huis gelopen en op bijna 13 km uitgekomen.

Morgen een rustdag inlassen en voor zondag maar kijken hoe het gaat. Bedoeling was een laatste lange duurloop van tegen de 30 km. Maar zoals ik me nu voel, kan ik beter rust nemen en een beetje uitzieken.

Zaterdag: ingelaste rustdag

Zondag: 30 km LSD
Ik had gisterochtend Marco afgezegd voor de lange duurloop voor vandaag. Voelde me niet goed genoeg. Beter om nog een dag rust te nemen...
Alleen ging het herstel sneller dan verwacht, want gistermiddag ging het al wel aanzienlijk beter. Dus toch maar aangegeven dat ik het wel wilde gaan proberen. Het snelle herstel geeft wel aan dat de conditie goed is. Maar de aanleiding geeft aan dat ik tegen mijn grens zit. Dus de tapering vanaf morgen komt geen dag te vroeg.

De eerste km's gingen een beetje hijgerig. Kon wel merken dat ik verkouden ben en in de loop van de LSD kwam er het nodige snot en andere troep uit.

Maar toch ging het veel beter dan verwacht. Na 3 km aardig in het ritme gekomen en behoorlijk constant gelopen. Na 8 km stond de teller op gemiddeld 5:05 min/km en na 30 km nog steeds.

Ik zag diverse bekenden in de duinen, waaronder Brigitte, Jos (op de fiets), Jo Art rent, eeeuh fietst en Jacco. Op het einde liepen we de wedstrijd van de Wijckloop in. Dat was wel grappig, wij bijna 27 km erop en zij net 3,5 km bezig, en we liepen op dat moment precies even snel als de wedstrijdlopers van dat moment. Mooie timing dus. "Nee, je moet hier rechtsaf" toen we rechtdoor liepen.

Ik had er gisteren een hard hoofd in, maar het ging eigenlijk prima. Met de conditie zit het wel goed. Nu de tapering nog goed benutten om goed te herstellen en topfit te worden!

Polar: 30 km LSD.

En de week geëindigd boven de 90 km. Gezien de ingekorte loop op vrijdag en de extra rustdag op zaterdag valt dat nog erg mee.

Weekoverzicht

Resultaat
Trainingssessies
5
#
Duur
08:46
uu:mm
Calorieën
5876
kcal
Afstand
90.9
km

Weekoverzicht sportzones

5
0
4
13
3
34%
2
34%
1
19%
00:00:00
01:03:41
02:46:05
02:47:10
01:33:11

12 opmerkingen:

 1. Hoi Erik,

  Heb je het artikel van Miriam van Reijen oer taperen gelezen? Het staat op losseveter.nl Misschien heb je er nog wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende het artikel nog niet. De essentie: teruggaan in omvang, maar intensiteit behouden wel. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé Erik,
  Hopelijk heb je er niet te lang last van!
  Succes dit weekend: op naar de laatste weken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laatste loodjes wegen het zwaarst. De kunt is nu de middenweg zoeken tussen rust nemen en fit aan de start verschijnen, want als ik de komende 2 weken niets doe gaat de conditie te hard achteruit. Maar te veel doen is waarschijnlijk nog scadelijker. Dus motto is steeds intunen op het lijf. Ik denk wel dat de rustdag van vandaag al weer wat herstel brengt. Misschien dat ik morgen wat korter en langzamer ga lopen, bijv. 25 km à 6:00 i.p.v. 30 à 5:00, komt op dezelfde tijd uit, maar wel een lagere belasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Te langzaam lopen lijkt me niet zo prettig, Erik. En dat "gevaar" ligt op de loer bij 6'/km.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk niet echt naar de snelheid op mijn horloge. Het is meer dat ik een bepaald ritme op zoek en dat daar dan een snelheid 'uitrolt'. Kan ook 5:20 zijn, maar kans dat het wat rustiger gaat dan normaal is wel aanwezig...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dan begrijp ik het! "Gewoon" lekker lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Erik,

  kwam via site Jo Art op jouw blog...
  leuk om te lezen omdat ik ook in Amsterdam op 20 okt ga lopen en rond zelfde niveau lijk te zitten. Waar ga je op weg?

  gr
  Paul (trainerpaul.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke site Paul, meteen even 'aangemeld'. Ik schat jou kansen wat hoger in hoor :-) voor de 20e. Mijn pr staat op 3:10, dat wil ik verbeteren. Ik wil weggaan op 4:16 min/km (3 uur), maar tot nu toe alle 4 de marathons vanaf 35 km kramp in de hamstrings en dat kost veel tijd. Hangt dus sterk van laatste gedeelte af..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een mooie week achter de rug, Erik! Niet gek, hoor, 90 km. Daar ben ik deze week ook op uitgekomen! Maar dan op de mtb.
  Leuk om jullie tegen te komen in het bos. Jullie liepen er lekker relaxed bij!
  Hopelijk tot snel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie duurloop;
  mijn kansen zijn idd wat groter ook wegens meer kilometers/ervaring. En vooral omdat ik gelukkig nooit kramp krijg.
  Ben benieuwd

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Johan: ik hoorde je al van achterop aankomen. Dat is toevallig dacht ik, maar idd, het was hem! Even later zagen we ook nog Jos Pekel voorbij vliegen. Tot snel.
  @ Paul: het krampspook gaat steeds meer terug in zijn hok. De eerste marathon een uur vertraging, 2e en 3e keer een half uur, vorige keer bleef het beperkt tot ca. 6 minuten. Zou zo maar kunnen dat ie nu gewoon lekker weg blijft. Ik merk wel dat ik steeds meer intensiteit aan kan. De benen worden sterker naarmate je meer gaat lopen....

  BeantwoordenVerwijderen