zondag 28 september 2014

Hittetraining @ Singelloop Utrecht


50+ x bekeken:

Ik zag het al aankomen, de voorspellingen gaven de zoveelste heatwave af. Mooie zomer geweest, maar voor hardlopen en zeker het lopen van wedstrijden niet aan mij besteed.

Ik bood mijn startnummer voor de Singelloop Utrecht aan richting de MILA -groep van DEM.

"Ik heb net de knoop doorgehakt dat ik morgen niet ga starten op de 10k Utrechtse Singelloop.
Start is om 13:30 @ Wilheliminapark, Utrecht en het wordt 22C, voor mij echt te warm voor een snelle 10k.
Iemand die mijn startnummer (wedstrijdvak) gratis wil overnemen, iemand die beter tegen de warmte kan ;-)?"

Toen er geen reacties kwamen, besloot ik dan toch maar zelf te lopen om de bestede € 20 niet helemaal voor niets te laten zijn. Ergens had ik in mijn hoofd zitten dat het misschien wel mee zou vallen met de temperatuur of dat ik er dit keer minder last van zou hebben... Yeah, right.

Plan was om relatief rustig te starten en verder gas terug te nemen mocht de 'kerntemperatuur' te veel oplopen.

Er liepen diverse toppers mee, aantal Kenianen, Jesper van der Wielen, Paul Zwama, Koen Raymaekers. Direct daar achter startte ik in het wedstrijdvak. Kalme start en ik liet hele volksstammen gaan. Begintempo van rond de 3:50 min/km schatte ik in. De Polar geeft de actuele snelheid wel aan, maar die fluctueert net te veel om op te koersen.

Ik krijg aansluiting bij een groepje en moet me echt inhouden om niet sneller te gaan lopen. Eerst maar eens kijken hoe het gaat met de warmte. De eerste 4 km's gaan vrij stabiel rond de 3:55 min/km gemiddeld. En bij 4,5k voel ik al dat zelfs dat te snel is. Het wordt veel te heet, de kerntemperatuur loopt waarschijnlijk te hoog op, want mijn lichaam remt vanzelf af. De hartslag ligt nog steeds vrij laag. Tussen km 3 en 4 in een range van 163-167 en dat is echt niet hoog (zone 4). Normaal schiet die in een harde wedstrijd makkelijk naar zone 5.

Doorkomst 5 km in 19:45. Dat is toch behoorlijk 'ingehouden', maar het mag niet baten. Mijn lichaam ontploft. Ik heb mezelf beloofd niet te gaan forceren (als dat al lukt, want het lichaam heeft zijn eigen stem in deze hitte), en gooi het tempo terug richting de 4:15 à 4:20 min/km. De hartslag daalt heel licht, maar veel te weinig. Bij 7 km blijkt ook dat tempo te hoog gegrepen en moet ik verder terugschakelen richting de 4:30 min/km. Dat gaat net tot het einde.


Laatste 500 meter nog even aangezet om binnen de 42 minuten te finishen. Eindtijd 41:53.Op weg naar de auto zag ik Dick Zuman. Hij had zich voorgenomen om eerste de Halve en dan de 10k te lopen. Gezien de warmte liet hij de 10k maar schieten, maar de halve ging in een mooie 1u24. Goed gedaan Dick.

6 opmerkingen:

 1. Erik, de mooie maanden komen er weer aan voor je: leve de herfst en de winter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. YES [alleen had ik vooraf gehoopt dat eind september ook wel 'veilig' zou zijn ;-) ].

   Verwijderen
 2. Pffff tempozweetloop haha. Ik kan me voorstellen dat het ook gewoon niet leuk is geweest? TTM met 23 a 24 graden was op het randje voor mij en was ook blij dat ik klaar was. Maar zoals Johan al zegt: jouw weer komt eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, niet leuk? Het is natuurlijk lekkerder als je kunt 'doorrammen'. Maar omdat het redelijk voorspelbaar was wat er gebeurde, baalde ik er niet van. "Zen en de kunst van het accepteren dat het te warm is om hard te lopen"

   Verwijderen
 3. Peter Aardenburg1 oktober 2014 om 15:36

  Ondanks de warmte toch een goede tijd, en vergeet niet dat je ook nog de 10 km van vrijdag in de benen had.
  HIERVAN WAS JE ECHT NOG NIET HERSTELD!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen