zondag 5 oktober 2014

Wijckloop 5k

100+ x bekeken:

Even wat anders vandaag. Vrijwel iedereen die ik ken gaat de 10 of vooral de 16,1 k lopen. En ik kies voor de 5 km. Lekker snel klaar en ik heb toch al behoorlijk wat moeite met die eindeloze rij heuveltjes en mul zand, haha.

Ook bij Vrijheid Blijheid word ik aan alle kanten ingehaald als we over dat soort paden lopen en als we dan over een hard stuk bosgrond - of nog beter voor de snelheid asfalt - komen, dan knal ik weer weg.


Dus....

Ik sta eerst nog in het verkeerde startvak :-).Niet al te veel deelnemers op de 5 km en na de start zijn we met een groepje van 5 man die tempo maakt. Lars is natuurlijk veel te snel voor me en die loopt gestaag uit op de rest. Twee andere lopers lopen ook op me uit en er loopt er nog één vlak achter me.

Lars verdwijnt uit het zicht, die zal wel een paar minuten voor me eindigen. Nummer 5 begint aan zijn opmars, loopt van mij weg en binnen de kortste keren heeft hij ook de nummer drie te pakken (die dus nu nr. 4 loopt). Ik loop ook langzaam in op nr. 4 en bij 1,7 km ga ik daar voorbij.

Ik vind het parcours erg pittig. Het loopt voor een gedeelte over het zwaarste stuk van het oranje 15k parcours door de duinen tussen Wijk en Zee en Heemskerk. Op de rechte stukken loop ik in op de nr. 3 die 100 meter voor me loopt, maar heuvelop door het mulle zand geef ik weer ruimte. Toch loop ik langzaam in en bij 3 km is het gat nog zo'n 40 meter.

We beginnen aan ons 2e rondje en veel harder kan ik niet. HF op 173 en tempo ligt op ca 4:10 min/km. Niet zo hard voor een 5k natuurlijk, maar ja dit is ook geen 'normale' 5. Sjokkend omhoog en ook naar beneden kun je niet echt hard knallen met alle kuilen en rul zand.

Bij 4 km ben ik de nr. 3 tot 10 meter genaderd. Ik besluit bij 4,2 km er langszij te gaan en kijken of ik een gaatje kan maken. Het is een veel jongere gast. De kans dat hij over een sterker eindschot beschikt schat ik wel groot in.

Het gaatje wordt niet groter dan 10 meter en heuvelop haalt hij me weer bij @ 4,8 km. Ik verhoog mijn tempo als we op een wat harder stuk komen, maar hij blijft in mijn rug plakken.

Dan de laatste 300 meter naar Heliomare. Hekje om en knallen. Maar inderdaad, hij loopt vrij makkelijk 6 meter van me weg en ik geloof het wel. Het was een lekker loopje en 4e vind ik ook ok.

Het blijkt iets meer dan 5k (5,3) en de tijd is 21:43 (4:06 min/km).
De nr.1 (Lars) had 19:57, in dat opzicht viel mijn tijd me nog mee.

Genoten van deze mooie pittige loop.

19 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Was een leuk loopje. Was allen lastig snelheid maken. Je kent dat stuk wel op de oranje route tussen Heliomare richting Heemskerk. Veel heuvels met rul zand... Genoten, ook niet onbelangrijk ;-).

   Verwijderen
 2. Klinkt als prima Erik! Wat heb je verder nog op het programma?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 12/10: Ajax Foundation Run 10k
   19/10: Marathon Amsterdam 8k
   16/11: Zevenheuvelenloop 15k
   7/12: Bruggenloop 15k
   28:12: Kerstloop Amstelveen 10k
   11/1: Halve van Egmond: 21,1k
   1/3: 20 van Alphen
   8/3: CPCloop: 21,1k

   en misschien nog een crossje tussendoor.

   Verwijderen
  2. Géén cross circuit dit seizoen?

   Verwijderen
  3. Ik denk ik geen circuit doen, maar een paar losse crossjes. Bruggenloop en CPC vallen iig al samen met één van de crossen uit het circuit...

   Verwijderen
 3. Niks stilzitten dus ;-) Toch wat meer richting langere afstanden weer of toeval? Na zondag HM eind november een 15km (www.rondjebussloo.nl) omdat ik vind dat het 15k PR er ook aan moet dit jaar en wel fors!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat weer iets meer richting langere stukken inderdaad. Maar daar komt bij dat langere afstanden geen optie zijn in de warmere maanden :-).

   Verwijderen
  2. Aan wat voor tijd denk je op de 15k Dennis?

   Verwijderen
  3. Ik zet in op 56'26. Da's hard (3'45/km) maar met de 3'41 op de 10k en nog 7 weken te gaan moet het te doen zijn om iig 56'xx te lopen.

   Verwijderen
  4. 56'29 bedoel ik, dus dan valt het nog wel mee ;-)

   Verwijderen
  5. Ohhhh, ja dat valt zeker mee haha. Dat worden strakke tijden.... Zelf moet ik eerst maar eens in de vorm van najaar 13 / voorjaar 14 zien te komen...

   Verwijderen
  6. Eerst nog maar eens waarmaken he ;-) Die 15k/16k vindt ik zooo lekker om te lopen he. Lekker tegen dat omslagpunt aanzitten. Snelheid heb ik wel en i.c.m. toegenome basis/duur (goed merkbaar de laatste tijd) lijkt dit doel me niet geheel onmogelijk.

   Verwijderen
  7. Mee eens, Dennis, bij een goede vorm is de 15/16 km heerlijk!
   Maar wat die 56'59" betreft ... heb je geen zin? ;-)

   (Iets zegt me dat je het nog gaat redden ook)

   Verwijderen
  8. Zin eigenlijk altijd. Gisteren nog in de regen gaan lopen anders wordt het geheid 57'00 :-P

   We gaan het wel zien wat het gaat worden. Eerst zondag maar eens goed doorkomen en ik moet toch echt eens zorgen dat comments op mijn eigen site gaan kunnen want ik vervuil die van jullie steeds..

   Verwijderen
  9. Je vervuilt het niet, maar verrijkt het ;-). Ach, maakt het uit, doe maar lekker wat je wil, haha.

   Verwijderen
  10. Misschien kan ik voortaan mijn blogs bij jou posten :-P

   Verwijderen
 4. Hoi Erik, wat is jou gewicht? En doe jij ook aan afvallen als onderdeel van je training? Over 5 dagen ga ik de marathon in Eindhoven doen. Ik ben wel zenuwachtig. Het is mijn eerste hele marathon. Ik moet me nu wel inhouden omdat ik de neiging heb om nu 24/7 te trainen. Maar het is juist beter om een week voor een marathon rustig aan te doen heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn gewicht is 81/82 kg bij 1.87. Ik houd me wel bezig met vrij gezonde voeding, maar niet met afvallen. Ik blijf door het hardlopen constant op gewicht. Er zou misschien nog 2 kilo van af mogen voor een optimaal gewicht, maar ga daar geen moeite voor doen.

   Iedereen is nerveus voor zijn eerste marathon ;-). Je hoeft niet niets te doen, maar vooral rust houden is wel aan te raden. Een paar km rustig dribbelen zal geen kwaad doen. Langere stukken zou ik niet meer doen. De training moet nu in de benen zitten. Daarop vertrouwen is soms lastig, haha.

   Verwijderen