woensdag 24 december 2014

Inspanningstest hardlopen

400+ x bekeken:

Vanmorgen een inspanningstest gedaan bij Personal4U (ruim 15 jaar terug dat ik dat voor de laatste keer gedaan heb, dus werd wel weer eens tijd).

Was vooral benieuwd naar de anaerobe drempel (ook wel verzuringsdrempel genoemd). Vooraf dacht ik dat die rond de 167 à 169 zou liggen. Maar het is handig om die exact te weten om drempeltraining te kunnen doen en niet te vaak in de week boven de drempel te trainen.

Na het meten van het gewicht, vetpercentage en bloeddruk op de loopband gezet.


Heel rustig begonnen met 8 km/u en elke anderhalve minuut ging het tempo met 0,5 km/u omhoog. Tot de verzuringsdrempel stijgt de Hf evenredig met het stijgen van de snelheid.
- 8 km/u: 115
- 10 km/u: 130
- 12 km/u: 145
- 14 km/u: 160


Daarna werd de snelheid verder opgevoerd en boven de 15,5 à 16 km werd het pittig. Gelukkig werden de tijdsintervallen wel korter voor de snelheid werd verhoogd. Ademhaling ging zwaarder, druppels begonnen van mijn gezicht te stromen en het was aftellen naar de volgende snelheidsverhoging. Intussen al ruim 20 minuten bezig. Bij 17,5 km moest ik alle zeilen bijzetten. Kort nadat de 18 km/u in beeld kwam vond ik het wel genoeg. Hf intussen op 180. Dat is nog net niet het maximum, maar komt wel dicht in de buurt. En mijn armen begonnen pijn te doen van de verzuring. Behoorlijk naar de klote.

Testbegeleider Hylke vond dat ik bij lagere snelheden slordig liep, maar rond wedstrijdsnelheid een mooi loopritme had. Blijkbaar word je beter in iets dat je vaker doet (ik loop niet zo vaak van die lage snelheden als 8 km/u haha).
Drempel ligt bij 165, net ietsjes lager dan vooraf ingeschat. Huidige drempelsnelheid 15 km/u. Bedoeling om die weer wat omhoog te krijgen.

Zone voor drempeltraining: 157 - 165.

Grappig dat Johan en Paul ook net een post hebben gedaan over de drempelwaarde.

2 opmerkingen:

  1. Goed idee om zo'n inspanningstest te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker, en deze was vrij betaalbaar met toch een goede intake, begeleiding en uitleg. Meestal zijn die testen veel duurder.

      Verwijderen