woensdag 31 december 2014

Jaaroverzicht 2014

50+ x bekeken:

Gelopen km's 2014
In 2014 geen marathon(trainingen) en logisch dat het aantal km's is gedaald t.o.v. 2012 (3.093) en 2013 (3.466). Dit jaar moest ik het doen met 2.788 km. Vooral het 2e kwartaal een beperkte omvang gelopen (575 k), omdat ik toen het plan had om vooral op snelheid te trainen.

Kwartaal 1
Ik was bijzonder goed in vorm in de eerste maanden van het jaar. Lifte denk ik nog een beetje mee op de marathontrainingen voor de marathon Amsterdam en ik trainde volgens de Souplessemethode, deze methode sloeg heel goed aan bij me. Vooral de volgende wedstrijden gingen erg goed:
 • Halve van Egmond: mijn beste halve marathon ever. Helaas net geen pr, omdat het strand er erg beroerd bij lag. Maar met 1:24:45 slechts 14 seconden boven mijn pr. Met een beter strand had ik zo een minuut sneller gelopen...
 • Cross Beeckestein: ging beregoed, bleef mijn concurrenten voor en werd 2e in mijn leeftijdsklasse. Ook nog niet eerder zo'n hoog tempo gelopen op een cross: 3:51 min/km.
 • NK 10km Schoorl: Zes seconden boven mijn pr gelopen, maar met een erg harde wind (wk 6) en op een iets te lang parcours. Zo bekeken is de 37:37 eigenlijk een pr-race...
 • 20 van Alphen: pr gelopen op de 20 km (1:20:03). En dat na een zware vrijdagavondtraining.
 • Cross-circuit: Op de laatste cross van het circuit pak ik de 3e prijs en overall stijg ik ook naar de 3e plek. 
Keerpunt is de Spaarnwoudeloop. Hier gaat het mis. De inspanningen van de vele wedstrijden betalen hun tol. Slechts 39:06 op de 10 km en de vermoeidheid slaat enorm toe. Twee weken later ook wat kuitklachten gekregen (niet ernstig, maar net genoeg om verder van de topvorm te raken...

Kwartaal 2
Ik krijg de vorm van kwartaal 1 niet meer te pakken. Het gaat niet heel slecht met een 10:36 op de 3.000 meter, maar de echte flow komt niet meer. Ondertussen laat ik de Souplessemethode los en ga ik op advies harder trainen (meer anaeroob) met minder km's. En het effect is dat ik wat duurvermogen tekort begin te komen. In plaats van sneller word ik langzamer.

Ook neemt uiteraard de warmte toe en in Leiden sterf ik in de hitte. Ik pers er nog wel een sub40 op de 10 km uit. 

In juni nog even een virale infectie en ik herstel er niet 100% van, want de wedstrijden erna zijn het steeds net niet.

Kwartaal 3
Weinig wedstrijdjes in het 3e kwartaal. De 5.000 meter gaat redelijk in 18:16, 11 sec. boven mijn pr en ook de eerste warming up loop gaat met 28:05 helemaal niet slecht .


De warming up lopen erna gaan niet naar tevredenheid. Het gebrek aan aeroob vermogen begint op te breken. Ik zal toch weer wat meer km's moeten gaan maken en rustiger moeten gaan trainen....

Zorgmarathon Papendal gaat nog wel vrij aardig.

Laatste wedstrijd in september is de Singelloop in Utrecht. Veel te heet om te lopen en het gaat voor geen meter.

Kwartaal 4
Ik begin weer wat duurlopen op te pakken om het duurvermogen op te krikken. Ik krijg een schema van mijn trainer gericht op meer aeroob vermogen. Ook val ik daarmee iets meer terug op principes van de Souplessemethode (meer aeroob dan anaeroob (verzurend) trainen). De 10 km in Heerhugowaard gaat redelijk, net in sub40.
Maar de Zevenheuvelenloop wordt een zware deceptie. Mijn slechtste race ooit. Snel weer vergeten. Ik blijf nog een aantal weken de na-effecten merken van de race met een sterk verhoogde hartslag, zowel in rust als bij inspanning.
Ik kom tot de inspiratie voor mijn blog de Hart-runner


De laatste weken van 2014 gaat het weer bergop met de vorm. Nog geen zin in wedstrijden na de Zevenheuvelenloop,  maar de trainingsomvang neemt toe en een aantal signalen springen weer op groen. Ook nog een inspanningstest gedaan en dat bracht weer de inspiratie om meer aan drempeltraining te doen. Dat gaat lekker.

Hardloopweekenden Ardennen
In februari en september ook nog hardloopweekenden gedaan in de Ardennen. Beide keren 5 trainingen in 3 dagen en ca. 1.600 hoogtemeters. Was fun!

Populaire berichten
- Blogpost over de Souplessemethode, inmiddels al over de 5.000 views.
- Pagina 'Schema', inmiddels > 2.100 views
- Pagina 'PR's', > 1.400 views

Populairste blogpost van 2014: Halve van Egmond.

Wens voor 2015
Ik wens jullie een mooi, sportief en vooral gezond 2015 toe. En niet vergeten fun te hebben haha.
Zelf hoop ik de vorm van eind 2013/begin 2014 weer te evenaren en misschien zelfs te overtreffen. We gaan zien of dat gaat lukken....

Bye, Erik

4 opmerkingen:

 1. Jij ook de beste wensen Erik, lees met veel plezier je blog.
  Gr. Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Ben eigenlijk meer van het vooruit kijken (en nog meer van het 'nu') dan 't terug kijken... "
  Daar heb je ook groot gelijk in, Erik. Toch vind ik het leuk dat je 'voor ons' een jaarverslag hebt geschreven. Leuk om te lezen! Ik hoop voor je dat je het plezier en de vorm van kwartaal 1 2014 te pakken weet te krijgen! Succes in 2015 en we komen elkaar vast en zeker 'tig keer' tegen!

  BeantwoordenVerwijderen