maandag 15 februari 2016

NK Masters Indoor 2016

Vooraf

Ik mee doen aan het NK? Wat heb ik daar te zoeken, zie ik een paar maanden geleden. Voelde me daar echt niet klaar voor. Net begonnen met sprinten... Toch maar ingeschreven op advies van Rob. Over een paar maanden ben je echt wel wat sneller geworden gaf hij me aan.

Ok, daar dan maar op vertrouwen...

De trainingen gingen lekker en ik merkte dat ik inderdaad progressie boekte.

Maar pfft, de deelnemerslijsten op de 200 meter en 400 meter liepen vol met snelle mannen. Wat te denken van het volgende rijtje.

Mannen 400 meter (M45)


NaamVerenigingBeste prestatieStatus
Toine van BeckhovenAttila53.27 
Henk van DijkHera53.35 
Richard JanssensLycurgus53.46 
Eduard TalstraImpala55.62 
Klaas de VriesImpala57.17 
Ronald van RijswijkAV '3457.51 
Robin van de MastAltis57.59 
Fulvio ScaranoAV '4057.76 
Hans VlakAAV '3659.25 
Lourens van der ElstParthenon59.49 
Eric van BuurenVoorne Atletiek1:02.6 
Erik LangeveldDEM1:04.09 **

Maar liefst 8 deelnemers met een tijd van 57 seconden en lager. Ik wist dat ik daarmee kansloos op een finaleplek zou zijn op de 400m. (** ik had al 1:00:79 gelopen outdoor, maar zonder geldige link.)


Op de 200m gaf ik mezelf een kleine kans om de finale te halen, hoewel daar ook een hele reeks snelle mannen bij stond.

Mannen 200 meter (M45)


NaamVerenigingBeste prestatieStatus
Brian SlijngardSpirit Lelystad.00 emv
Henk van DijkHera24.14 
Toine van BeckhovenAttila24.49 
Eduard TalstraImpala24.58 
Andre van WortNEA Volharding24.71 
Patrick IkinkAVA '7026.49 
Hans VlakAAV '3626.70 
Erik LangeveldDEM27.27 
Luc de KrosseCiko '6628.13 
Edwin RinsmaImpala1:00.28 

Geplaatst als 8e, maar ik wist dat ik intussen sneller was geworden dan mijn snelste tijd van 27.2. Hoorde pas later dat indoor altijd langzamer wordt gelopen door de korte bochten (rondje is 200m i.p.v. 400m outdoor) en mijn tijd van 27.2 was outdoor gelopen, dus misschien iets te rijk gerekend haha...

Zaterdag: 400m

En de dag was dan aangebroken. Toch wel wat nerveus.
Ron en Bart liepen hun serie eerst en plaatsten zich makkelijk voor de finale 400m M50.

De warming up in het souterrain gedaan. Leuke ervaring en meteen even de startblokken geoefend.
Ik moest in de wedstrijd aan de bak in laan 2. Even wennen aan de schuin oplopende baan en de harde ondergrond. Richard Janssens startte in baan 1 en ik wist dat hij onderlangs zou komen. Strategie was om aan te proberen te haken en dan de dood of de gladiolen... Alles of niets...

Pang, startschot. Vrij goed weg op een paar zwiebers na de eerste meters om in mijn baan te blijven op de schuine baan. Ik trok snel door het rechte stuk en in de bocht kwam Richard inderdaad naast me lopen. Ik trok de bocht goed door en we mochten daarna met zijn allen in baan 1 gaan lopen. Ik liep in 3e positie achter Richard Janssens en Henk van Dijk, allebei goed voor 53 seconden! (en in deze serie bleken ze nog 'rustig aan' te lopen in 56 seconden...)  Kijken hoe lang dat goed gaat. Op het 200 meter punt zag ik 26/27 seconden op de klok staan. Oeps, dat is erg hard voor mij. Maar ok, zo lang het gaat, gaat het...

Bij 250 meter lopen ineens mijn benen vol. Ik begin te vertragen. Bij 280 meter word ik ingehaald door nummer 4 en 5. Haak aan schreeuwt Rob. Maar de benen doen niet meer wat ik wil. Ik probeer te versnellen, maar ga alleen maar langzamer. De laatste bocht door en dichter bij komen lukt echt niet meer. Ik voel nummer 6 ook naderen en geef alles en blijf nipt voor. Maar val wel vrijwel stil, pfft.

Een mooi nieuw pr van 59.48 is het resultaat (het was 1:00:79 outdoor). Daarmee ben ik gematigd tevreden. Laatste rondje ging veel te langzaam in 32 seconden. Maar ok, je gokt of je speelt meer op safe. En de enige kans op een finaleplek was gokken. Met safe lopen en bijvoorbeeld in 58.5 eindigen had ik het ook niet gered, dus strategie was goed.

De snelle eerste ronde geeft me wel moed voor morgen op de 200m :-).

Simone loopt direct de finale V50 en wint belachelijk makkelijk zonder enige weerstand. Met een tijd van 1:02:92 is ze maar liefst 6 seconden! sneller dan de nummer 2. Topper!!

Rob en Bart lopen een hele mooie race in de finale M50. Rob wordt afgetekend eerste in 53:45 (TOPTIJD!!!) en Bart werkt zich heel knap naar de tweede plaats in een scherpe tijd van 56:24.

Zaterdagavond

Heerlijk gegeten bij restaurant Echt in Apeldoorn. De rest bleef slapen in Apeldoorn. Ik rijd naar huis en kom 23 uur thuis...

Zondagochtend: serie 200m

Hans was geblesseerd voor het NK, maar komt vandaag wel kijken. Ik rijd met hem mee. Rob stuurde in de ochtend de volgende foto en waarschuwde op tijd weg te gaan:


Ik merkte dat ik nerveus was. Vandaag moest het dan gebeuren :-).

De benen waren ok, geen last van de verzuring van gisteren op de 400m. Ik mocht weer in baan 2 starten. De banen 3 tot en met 6 zijn sneller, maar ook lastiger te lopen omdat het nog schuiner loopt. Dus vond het wel prima.

Vlak voor de start komt er een rust over mij. Goed weg bij het startschot. Kon ook meer tegendruk geven op het startblok. Soepel liep ik naar de andere deelnemers. Maar bij 100 meter grijpt de loper in baan 4 of 5 (zag het vanuit mijn ooghoek) naar zijn been en stopt. Ok, doorrammen. Huh, bij 150m gebeurt hetzelfde bij een andere loper. Ok doorrammen. Ik loop in op de loper voor me, maar haal hem net niet in.Tijd van 26:53 ben ik erg blij mee! (pr was 27.27 outdoor) Op de heenweg zei ik al tegen Hans dat ik 26.5 zou gaan lopen. Maar je moet het nog wel even waar maken haha.

Geplaatst voor de finale. Dat was mijn doel van dit weekend. Die buit is alvast binnen. Misschien nog een stuntje in de finale?? (ok, kans is klein, maar er altijd voor gaan...)

Zondagmiddag: finale 200m

Ik kies ervoor om mijn kuiten even te laten masseren, maar oeps ik had niet gerekend op zo'n slachting. Mijn kuitspieren zitten vast aan de zijkant, maar heb er niet echt last van. Een stoere, vrouwelijke, uit de kluiten gewassen, fysiotherapeut leeft zich uit (nadat een vriendelijke oudere dame er niet 'door heen kwam'). Ik schiet tegen het plafond, uit diverse oerwoudgeluiden en ik denk dat dit dit meer goed komt. Kan amper wandelen zonder pijn in mijn kuiten. Mmhh, misschien was het toch niet zo'n goed idee... Ik was er redelijk zeker van haha dat ik toch echt zei dat ik nog een finale moest lopen...

Maar even een half uur gewandeld en veel water drinken. Daar werd het al iets soepeler van, maar echt weg trekken doet het niet.

Maar ok, niet zeuren. De finale moet gelopen worden. Even flink tijd uitgetrokken voor de warming up en het levert niet echt ongemak op. Dat moet lukken. Merk wel dat ik niet echt de scherpte voel in mijn benen. Maar dat kan ook komen door de lange dag...

Simone loopt een hele spannende finale 200m V50 en loopt sterk in op de nummer 1, maar komt net een metertje te kort voor de eerste plek. Mooie tijd van 27:70

Kan helaas de finale 200m M50 niet zien (starten net voor ons, terwijl wij nog in de catacombe staan en we mogen niet om een hoekje gluren).

Rob wint (weer) overtuigend in een TOPTIJD van 23.82. Bart wordt 6e.

Ik start voor de 3e keer het weekend in baan 2. Ik kom niet lekker weg heb ik het idee.Ik weet natuurlijk ook wel dat er een paar kanonnen bij lopen die ik niet zal kunnen bij benen, maar ook degene in baan 1 (die ik moet kunnen hebben) loopt op me in. De bocht gaat wel goed en ik trek bij. Ik lig op vijfde positie en heb nog een klein beetje hoop dat ik nog kan opschuiven. Maar dan denderen baan 5 en 6 naar beneden (zit hoogteverschil in) en hebben daardoor zo'n hoge snelheid dat de afstand groter wordt. Ik finish als vijfde.

5e worden op een NK is iets waar ik vooraf DIRECT voor getekend zou hebben. Maar merk toch een lichte teleurstelling als eerste reactie. Blijkbaar wil je (ik) altijd meer. Tijd van 26:76 klopt wel met mijn gevoel, dat ik iets minder goed weg was dan in de serie.

The day after

Trots dat ik kan trainen met zulke toppers als Simone, Bart en Rob. Wat hebben ze weer goed gepresteerd! Ook zelf ben ik een dag later erg tevreden. Goede progressie, mooie pr's en vijfde op een NK. Ik ga nog wel even door met sprinten :-).

4 opmerkingen:

 1. Leuk om te zien dat je progressie hebt geboekt. Als ik het zo lees kan je nog wel wat harder op beide afstanden. Dat komt vast outdoor wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @"Anoniem": outdoor zal het inderdaad nog wel een tikkie harder kunnen.

   Verwijderen
 2. Wat een stoer verhaal, Erik. En wat een gave ervaring! En hoe mooi is het om bij de 5 beste 200 meter lopers binnen jouw categorie te horen! Gefeliciteerd!!!
  (volgend jaar podium, hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanx Johan. Was gaaf om een keer te doen. En we zien wel waar het me gaat brengen haha.

   Verwijderen