Food

1.500+ x bekeken:

Er is een hoop zin en onzin geschreven over voeding. Wat te vermijden, wat juist wel te nemen? Moet je anders eten als je intensief sport?

Ik ben circa 20 jaar gelden gestopt met vlees eten en met de meeste melkproducten (zuivel, koeienkaas). De aanleiding was niet dat ik het zo zielig vond om lammetjes of biggetjes te eten. De reden was puur fysiek: ik had last van chronische hooikoorts, was vrij geregeld verkouden, en regelmatig kwam er eczeem opzetten. Sprays en pillen hielpen niet tegen de hooikoorts en bovendien was ik toen al niet zo van de symptoombestrijding. Toen ik weer een nacht niet had geslapen wegens de benauwdheid van de hooikoorts, besloot ik het anders aan te pakken. Ik had kort daarvoor in een artikel gelezen dat de (over)consumptie van dierlijk eiwit e.e.a. zou kunnen beïnvloeden. Tijd voor een experiment: ik zou een maand lang stoppen met het eten van vlees en ook melk en kaas laten staan.

Binnen een week was de eczeem weg, twee weken later kon ik door mijn neus ademhalen en een maand later waren alle hooikoortsklachten verdwenen.

Een jaar later was ik op vakantie in Duitsland en ik weet niet hoe het nu is, maar toen was vegetarisch eten in Duitsland zoiets als skiën in de Sahara. Dus toch maar weer vlees gegeten. En binnen een week weer last van hooikoorts. Dusss...

Inmiddels is vegetarisch eten (ik gebruik wel eieren en geitenkaas en af en toe vis) vrij gewoon, maar dat was het 20 jaar geleden niet. Kan dat wel? Krijg je dan wel genoeg voedingsstoffen binnen? Word je dan niet ziek? (terwijl ik juist van de vlees ziek werd!)

Er is veel geschreven over voeding en veel spreekt elkaar tegen. Mijn motto is intussen: gebruik je boerenverstand en varieer. En m.i. hoe minder bewerkt (met o.a. kleur-, smaak-, geurstoffen, bestrijdings- en conserveringsmiddelen, overvloedig zout, suiker of soms nog erger de vervangers zoals aspartaam) hoe beter. [en er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat (regelmatig) suikergebruik in eten en (fris)dranken een langzame killer is.]

Scott Jurek (zo'n beetje de Ultragod) heeft het in zijn boek 'Eet&ren' veel over de volgende ingrediënten:

  • rijst, quinoa en bulgur
  • linzen, kikkererwten en bonen
  • zaden en noten
  • granen en meel
  • tofoe, soja en miso
  • champignons
  • knoflook en ui
  • groenten: spinazie, bloemkool, kool, paksoi, wortels, paprika en tomaten
  • fruit: banaan, mango, ananas, aardbeien, avocado
  • gedroogd fruit: dadels, vijgen, rozijnen
  • kruiden, peper en zeezout, 
  • olie (bijv. olijfolie, koolzaadolie, kokosolie)
  • zoetmiddel: ahorn- of agavesiroop
Vervolgens gooit hij er een hoop recepten tegen aan. Persoonlijk gebruik ik nooit recepten. Manuela vraagt wel eens: "kun je dat van vorige keer nog een keer maken?" Tja, dan weet ik niet meer wat ik gemaakt heb en hoe ik het gemaakt heb. Ik knal in een pan wat er in huis is, in steeds andere verhoudingen. En meestal is het lekker, al zeg ik het zelf :-).

Ik heb niet de natuurlijke voorkeur voor recepten, schema's, protocollen, richtlijnen, procedures.
[en ik snap echt wel in sommige situaties het nut ervan, zoals een schema voor een marathontraining of een bepaalde procedure in een bedrijfsmatige setting]. Maar als het even kan: Vrijheid Blijheid

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joep, je vroeg naar eiwitten. Naar mijn mening is er voldoende eiwit aanwezig in een gevarieerd voedingspatroon. Ik gebruik o.a. eieren, geitenkaas en peulvruchten...

      Verwijderen